Condensul: un fenomen supărător care apare frecvent în orice gospodărie modernă, specific mai ales anotimpurilor reci şi perioadelor în care atmosfera are o umiditate mai ridicată. Ce este condensul, care este explicaţia apariţiei lui şi cum ne putem proteja locuinţa de acesta? Iată doar câteva întrebări pentru care încercăm să oferim răspunsuri prin intermediul acestui articol.
Orice gospodărie este o sursă permanentă pentru apariţia vaporilor de apă. Aceştia îşi pot avea originea în duşul fierbinte pe care tocmai l-a făcut un membru al familiei, în oala care fierbe pe aragazul din bucătărie, în rufele umede care tocmai au fost scoase de la spălat, într-o farfurie cu mâncare fierbinte sau chiar în respiraţia persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în spaţiul de locuit.
Este demonstrat faptul că respiraţia unui adult, de exemplu, poate produce o cantitate zilnică de 1-2 litri de vapori pe zi, din prepararea mâncării şi utilizarea aragazului poate apărea o cantitate de până la 2 litri într-o locuinţă de 4 persoane, iar prin activităţile casnice cum ar fi baia, spălatul sau călcatul rufelor poate apărea o cantitate de aproximativ 3 litri de vapori zilnic. Până şi plantele din apartament sau acvariile sunt generatoare de vapori care se găsesc în permanenţă în aerul din locuinţă.
Condensul se formează atunci când umiditatea din camera este ridicată, dar temperatura din interior scade cu câteva grade. Acest lucru duce la condensarea unei părţi din vapori pe suprafeţele mai reci din camera, cum ar fi ferestrele sau profilele.
În încăperile care nu sunt destul de bine încălzite în perioadele cu temperatură scăzută, condensul poate apărea chiar şi în cazul în care locuinţa este dotată cu geamuri termopan.
Acest lucru poate fi explicat prin volumul din vapori produşi de respiraţia umană din timpul nopţii la temperaturi scăzute şi nu trebuie confundată cu apariţia condensului în spaţiul intermediar dintre geamurile termoizolatoare, care este un semn de defecţiune în execuţia produsului.
De ce este important să scăpăm de condens, care sunt efectele pe care acesta le are asupra vieţii noastre cotidiene?
Expunerea îndelungată a locuinţei la o umiditate ridicată şi persistenţa condensului poate duce la apariţia mucegaiului pe pereţi şi la deprecierea spaţiului în care locuim. Pentru menţinerea unui microclimat sănătos în propriul apartament sau propria casă, trebuie să învăţăm să asigurăm locuinţei un nivel de umiditate acceptabil.
Primul pas pentru atingerea acestui obiectiv este asigurarea unei izolării termice de calitate şi etanşarea cât mai riguroasă a tâmplăriei, care să împiedice trecerea umezelii din exterior.
A doua opţiune ar fi garantarea unei aerisiri suplimentare, mai ales în locuinţele dotate cu termopane, în condiţiile în care ele sunt mult mai etanşe, iar schimbul de aer necontrolat nu mai este posibil.
Al treilea lucru pe care trebuie să-l facem, este să menţinem o temperatură uniformă în toată locuinţă şi să încercăm să asigurăm o circulaţie uniformă a aerului cald prin dispunerea favorabilă a instalaţiilor care asigură încălzirea.