De foarte multe ori, cei care sunt încă reticienți atunci când vine vorba despre ferestrele și ușile termopan, fac acest lucru pentru că nu sunt corect informați, pentru că unele lucruri sunt transmise din auzite și uneori aceste lucruri eronate sunt luate de bune. De aceea ne-am propus să expunem în acest articol câteva dintre cele mai des întâlnite „mituri” în materie de termopane, în special în legătură cu termopanele cu profil PVC.
1. Se spune că, cu timpul, tâmplăria PVC albă devine galbenă și arată inestetic. Fals. Atâta timp cât materialele folosite sunt de calitate, tâmplăria rămâne albă și curată. Bineînțeles, trebuie curățată din când în când, dar acest lucru se realizează foarte ușor.
2. Se mai spune de asemenea, că tâmplăria PVC crapă la un moment dat în urma expunerii la soare. Întra-adevăr, plasticul simplu nu este rezistent, se decolorează și crapă la soare. În cazul tâmplăriei PVC, datorită procesului de fabricare în care se folosesc tehnologii de ultimă generație, tâmplăria nu mai este o simplă bucată de plastic, așa că puteți fi siguri că niște ferestre sau uși termopan de calitate for rezista zeci de ani fără să se deterioreze.
3. Una dintre marile temeri ale celor care nu au folosit geamuri termopan până acum este condensul. Condensul de multe ori nici măcar nu se formează din cauza termopanelor, ci din cauza unei locuințe care nu este bine ventilată. Circulația aerului este foarte importantă, de aceea este bine să verificați întâi dacă locuința este bine aerisită. De multe ori, din dorința de a izola cât mai bine locuința, nu permitem aerul să intre deloc, ceea ce nu este bine nici pentru sănătatea noastră și nici măcar pentru obiectele din locuință.
4. În cazul în care vă întrebați dacă aveți nevoie de vreun permis special din partea autorităților sau a vecinilor pentru a vă instala termopane, trebuie să știți că nu este nevoie de așa ceva, decât în cazul clădirilor de interes istoric, pentru care este nevoie de o autorizație din partea autorităților locale pentru a efectua orice modificare la aspectul clădirilor respective.
5. Contrar a ceea ce se crede în general despre tâmplăria PVC, acesta este de fapt complet reciclabilă. Tâmplăria PVC este, așa cum spuneam, foarte rezistentă, însă materialul din care este fabricată poate fi refolosit, așa că în general ferestrele și ușile termopan nu se aruncă.
6. Se mai spune despre ferestrele și ușile teropan că sunt foarte scumpe. Ei bine, poate că așa stăteau lucrurile mai demult, însă acum, competiția a crescut mult pe piața termopanelor, iar producătorii oferă prețuri din ce în ce mai bune. Nu trebuie să vă mire că puteți găsi termopane de calitate la prețuri foarte accesibile. În plus, suma cheltuită cu această investiție va fi recuperată în timp cu facturile scăzute la încălzire și la energie electrică, ba chiar veți ajunge să economisiți bani.
Așadar, iată câteva lucruri pe care, sperăm noi, v-au convins că ferestrele și ușile temopan reprezintă într-adevăr una dintre cele mai bune alegeri pentru locuința voastră.