Ce cauzează condensul ferestrelor termopan, și cum îl poți reduce?

condens-condensare-ferestre-termopan-iarna

Înainte de a discuta despre cum puteți să reduceți condensul la sistemele de ferestre cu geam termopan, este important să înțelegeți cum este cauzat.

Condensul apare adesea la ferestrele termopan deoarece suprafețele acestora sunt mai reci decât pereții locuinței care pot avea o proprietate de izolație termica si fonica mica. Pentru a reduce condensul pe ferestre, este esențial să identificați mai întâi unde are loc condensul.

Condensul este pe interiorul ferestrei, pe exteriorul ferestrei sau între geamurile termopan? Să explorăm cauzele fiecărei zone de condens și sfaturi pentru a ajuta la prevenirea acestuia.

Ce cauzează condensul în interiorul ferestrelor termopan?

Condensul în interiorul ferestrelor sau a ușilor termopan, poate apărea atunci când aerul cald și umed intră în contact cu sticla rece.

Acest lucru este obișnuit în special iarna,aerul exterior fiind rece și uscat, iar aerul din interior este cald și umed. Activitățile de zi cu zi precum scăldat, gătit, pana chiar respirația sunt factori care pot contribuii la ridicarea umiditatii din locuință.

Înlocuirea ferestrelor și ușilor cu o izolare termica si fonica ridicata, va reduce cantitatea aerului în casa dvs, făcând o etanșare mai eficienta. Această etanșare este o veste excelentă pentru costurile cu energie, dar o casă bine izolată va reține, de asemenea, mai multă umiditate la interior, ceea ce va rezulta condens pe suprafețele mai reci din casă, care pot apărea după aceste îmbunătățiri.

Condensul pentru ferestrele termopan poate duce la creșterea mucegaiului, care se dezvoltă în medii umede și pe materiale organice, cum ar fi lemnul, sau pana chiar si tamplaria PVC. Gândiți-vă la condensul ferestrelor ca un indicator  înainte să apară probleme mai mari.

Reducerea condensului pe ferestrele termopan, în sezonul de iarna

Condensul pe partea interioară a ferestrelor termopan este cel mai frecvent în timpul iernii. Pe măsură ce aerul din interior devine mai uscat sau pe măsură ce suprafața de sticlă se încălzește, condensul începe să apară. Încercați aceste simple moduri, care vă vor ajuta la reducerea umidității din casa dvs.

Folosirea unui dezumidificator,
Reducerea Condensului de pe ferestrele termopan ale casei, respectiv a spațiului, se poate face prin folosirea unui dezumidificator portabil, care poate fi mutat dintr-o camera în alta, sau daca doriti puteti sa instalați un dezumidificator general pentru a acoperii zonele din întreaga casă.

Ce este un dezumidificator ?

Dezumidificatoarele sunt dispozitive electrice care ajută la extragerea apei ( umezelii ) din aer în spațiul unde este amplasat.

Mulți oameni achiziționează aceste dispozitive pentru a elimina mirosurile de mucegai sau pentru a preveni mucegaiul, bacteriile, si alte pericole pentru utilizatorii locuinței . Acestea  pot fi folosite și pentru a reduce condensul pe ferestrele termopan sau tripan.

Nivele Relative de Umiditate Recomandate pentru spatii la interior.

 Temperatura Aerului Exterior  (°C) Umiditatea Relativă Maximă Interioară
  pentru 20°C (68°F)
-30°C sau sub 15%
-30°C to -24°C 20%
-24°C to -18°C 25%
-18°C to -12°C 35%
-12°C to 0°C 40%

Sursa de Date National Resources.

Montați ventilatoare pentru bucătărie și baie.

De fiecare dată când gătiți sau faceți duș, umezeala este eliberată în aer. De multe ori, umiditatea este retinuta în interiorul locuinței dvs, mai ales dacă aceasta este o constructie noua, foarte bine izolata la interior si exterior din punct de vedere termic si fonic.

Când gătiți, puteți elimina excesul de umiditate, acoperind recipientele în care se gătește cu capacele acestora. Astfel în bucătărie se mai poate monta un ventilator special prevăzut pentru aceste situații: „Hota”.

Porniți Hota pentru a evacua umezeala din aerul bucătăriei .

Același lucru este valabil și pentru ventilatoarele de baie. Lăsați ventilatorul pornit în timpul efectuarii dușului, dar și după duș un minim de 20 minute, aceasta metoda va ajuta la îndepărtarea aerului umed, respectiv a condensului.

O alta metoda de indepartare a condensului este sa lăsați ușile interioare deschise să poată circula aerul în interiorul locuinței.Lăsați ușile interioare deschise în toată casa pentru a preveni acumularea umidității într-un singur spațiu. Dacă nu este prea frig afară, puteți circula aerul prin deschiderea ferestrelor. Acest lucru va elibera aerul umed din interiorul locuintei.

Ce cauzează condensul in exteriorul ferestrelor?

Condensul exterior apare în general în lunile de vară, atunci cand nivelul de umiditate din exterior este mai ridicat. Condensul geamurilor la exterior se pot forma în același mod precum în cazul condensului la ferestrele din cameră, când temperatura sticlei este mai mica și intră în contact cu aerul cald și umed din interiorul spațiului.

Roua, un factor care mai poate fi prezent pe suprafața ferestrelor, aceasta apare în mod natural atunci când aerul devine complet saturat cu apă.

Există trei condiții principale care provoacă condens pe geam la exterior: umiditate ridicată în exterior, vânt puțin sau deloc și cerul senin de noapte.

Proprietarii de case sunt mai predispuși să vadă condens la ferestrele exterioare dimineața devreme, după o noapte răcoroasă. Pe măsură ce soarele strălucește și începe să încălzească sticla, roua din exteriorul ferestrelor termopan se va evapora.

Reducerea condensului in exteriorul ferestrelor.


Condensul in exteriorul ferestrelor nu reprezinta un factor pentru care trebuie să vă faceți griji.
De fapt, înseamnă că casa ta este eficientă din punct de vedere termic.
Cu toate acestea, iată câteva modalități de a reduce condensul pe exteriorul ferestrelor în cazul în care este nevoie.

Tăiați tufișurile sau alte elemente care blochează zona ferestrelor si a ușilor.Acest lucru va ajuta la imbunatatirea circulatiei aerului si va permite soarelui sa incalzeasca geamurile astfel incat condensul sa se evapore mai repede de pe suprafața ferestrelor termopan.

Ce cauzează condensul între geamurile ferestrelor termopan?

O defecțiune a etanșării, este principalul motivul pentru care geamurile se aburesc ( fac condens ) între foile de sticlă. O defecțiune în izolarea ferestrei, permite umezelii să pătrundă între foile de sticlă. Dacă observați condens între sticlele, geamurilor termopan, probabil este timpul pentru înlocuirea acestora .

Contactați furnizorul local pentru a primi oferte de preț la Ferestre sau Usi. Pentru Locuitorii Orașului Timisoara, PremiumFenster oferă consultație gratuită la domiciliu,online, telefonic sau în magazin pentru a discuta soluțiile care ar putea fi potrivite pentru tipul dvs de locuința.

Pentru mai multe informații despre îndepărtarea condensului și efectul acestuia de pe suprafețele ferestrelor și ușilor,pe blogul nostru găsiți articole despre menținerea si utilizarea sistemelor de ferestre termopan.