CUM SA ALEGI TAMPLARIA PERFECTA‚ PENTRU TERMOPANELE DIN LOCUINTA TA

Atunci când ne amenajăm locuinţa şi optăm pentru montarea de termopane ajungem invariabil la problema alegerii celei mai potrivite tâmplării pentru necesităţile noastre. Ce fel de tâmplărie să alegem pentru termopanele din locuinţă? Care este materialul cel mai potrivit pentru noi? Alegerea nu este una simplă şi asta pentru că avem de ales între cel puţin trei tehnologii diferite, fiecare dintre acestea cu plusurile şi minusurile ei materie de funcţionalitate, eficienţă, estetică sau rezistenţă. Articolul de faţă îşi propune să sintetizeze cele mai evidente avantaje şi dezavantaje ale principalelor tâmplării folosite în producţia de ferestre termopan, pentru a vă face mai uşoară alegerea în momentul în care vă loviţi de această problemă.

Cele mai frecvente materiale utilizate pentru confecţionarea profilelor de termopane sunt aluminiul, lemnul stratificat şi PVC-ul, fiecare dintre acestea având avantaje faţă de celelalte printr-un anumit aspect prin care se evidenţiază: estetic, ecologic, economic, cel al durabilităţii… sau multe altele. Alegerea nu este simplă nici atunci când luăm în considerare un singur termen de comparare între tipurile de tâmplărie, cel al preţului, deoarece este posibil ca datorită investiţiei mai mici la achiziţie să crească ulterior preţurile achitate pentru încălzire din cauza izolării mai slabe. Vă invităm deci, la o analiză a celor trei materiale, lăsându-vă mai apoi libertatea de alegere a tâmplăriei care se potriveşte cel mai bine necesităţilor şi gustului dumneavoastră.

Aluminiul a fost primul material folosit ca şi alternativă la tâmplăria tradiţională din lemn, folosită cu precădere în construcţiile de dimensiuni mai mari. Unul dintre cele mai importante avantaje ale profilelor din aluminiu este rezistenţa. Rigiditatea materialului îi permite să facă faţă cu succes şocurilor mecanice şi factorilor de mediu, iar acest lucru îi asigură şi o durată de viaţă crescută. Tot la categoria avantaje menţionăm faptul că sunt profile solide care permit susţinerea feroneriei grele, sunt uşor de întreţinut şi asigură o izolare fonică eficientă. Cel mai important dezavantaj al tâmplăriei din aluminiu este izolarea termică, materialul este un conductor de energie eficace, iar acest lucru face ca profilele din aluminu să aibă un coeficient de izolare termică scăzut. Acest lucru este şi mai evident în cazul profilelor care nu beneficiază de barieră termică. Alte argumente împotriva tâmplăriei din aluminiu sunt posibilităţile estetice precare pe care le oferă şi probabilitatea apariţiei condensului.

În ultima vreme PVC-ul înlociueşte tot mai mult materialele clasice şi nu întâmplător: se prelucrează uşor, este rezistent şi este ieftin ceea ce-l face ideal pentru confecţionarea de profile PVC.Cel mai important atu al tâmplăriei PVC este izolarea termică şi fonică de calitate pe care o oferă, se pare că este cel mai eficient în materie de izolare. Raportul calitate-preţ este unul bun, profilele sunt rezistente la acţiunea mediului şi cea chimică, sunt uşor de întreţinut şi se pot comanda într-o varietate mare de culori. La categoria dezavantaje trebuie să menţionăm rezistenţa mai mică la şocurile mecanice, posibilitatea de deformare în cazul în care se foloseşte feronerie de calitate slabă şi restricţiile de prelucrare pe care le prezintă materialul în cazul curburilor şi boltirilor.

Ultimul tip de tâmplărie prezentat este cel din lemn. În prezent se foloseşte lemn stratificat ceea ce-i creşte rezistenţa şi îi scade riscul de crăpare în timp. Marele avantaj al tâmplăriei din lemn este posibilitatea nelimitată pe care o oferă atunci, când vine vorba de prelucrare: practic se poate realiza orice tip de curbură şi profil. În afară de acest lucru este un material ecologic, nu conţine substanţe chimice şi are un aspect elegant, oferind o paletă de nuanţe şi texturi oferite de diferitele esenţe de lemn. Cele mai importante argumente împotriva profilelor din lemn sunt cele care provin din structura materialului din care sunt confecţionate: dacă lemnul nu a fost bine uscat, profilul se va deforma sau va crăpa odată cu trecerea timpului. Lăcuirea şi întreţinerea tâmplăriilor din lemn implică timp şi costuri suplimentare, rezistenţa lor la soare şi ploaie este mai scăzută, feroneria are tendinţa de a slăbi în timp. Preţul de achiziţie este mai ridicat decât în cazul altor profile.