TIPURI DE FERESTRE TERMOPAN

Este important sa intelegem ce optiuni avem in ceea ce priveste aspectele functionale, estetice si de montaj ale acestora. In principal au existat doua etape majore in ceea ce priveste evolutia ferestrelor, influentate de modul de constructie al cladirilor si al materialelor din care erau confectionate ferestrele, pana la revolutia industriala si bineinteles dupa aceea.

In functie de inaltimea incaperilor, deasupra ferestrei poate aparea si un element fix sau mobil care se defineste cu termenul de supralumina sau “oberlicht” si care poate avea forme variate, in functie de tipul de material ales pentru realizarea ferestrei si de dimensiunea golului.

De asemenea ferestrele pot fi simple sau duble.

Ferestrele duble au aparut ca o necesitate, in trecut, in asigurarea unui confort termic superior la interiorul constructiei si dispuneau de deschidere atat spre interior cat si spre exterior.

In timp, odata cu aparitia geamului dublu si triplu termoizolant – termopan – ferestrele duble au fost inlocuite cu ferestre simple din diverse materiale dar cu coeficienti mult mai buni de izolare termica.

Vorbind despre ferestrele din prezent, din punctul de vedere al modului de alcatuire, avem la dispozitie urmatoarele variante: fereastra cu un canat
fereastra cu 2 canate
fereastra daneza
fereastra culisanta
fereastra oscilobatanta

In realitate se intalnesc mai multe tipuri de deschideri dar care reprezinta de fapt combinatii intre diferitele tipuri prezentate mai sus.